De schokkende waarheid over Paracetamol

15 oktober 2023

Paracetamol wie gebruikt het nou niet?

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller die dagelijks door miljoenen mensen wordt ingenomen bij o.a. hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, verkoudheid, menstruatiepijn, koorts en kiespijn. Hoewel het gemakkelijk verkrijgbaar is, kan paracetamol gevaarlijke bijwerkingen hebben. Het kan zelfs schade aanrichten aan de lever en nieren en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn.

Helaas wordt de indruk gewekt dat paracetamol een onschadelijk middel is. Er zijn zelfs reclames op tv die suggereren dat het handig is om in huis te hebben voor het geval er een pijntje opdoemt. Maar paracetamol is niet zo onschuldig als het lijkt.

Paracetamol moet, net als andere medicijnen, worden afgebroken in de lever. Dit gebeurt voornamelijk door CYP-enzymen. In mijn praktijk zie ik vaak dat die CYP-enzymen verminderd of niet tot nauwelijks hun werking doen, waardoor het afbreken van paracetamol moeilijker wordt.

Bovendien heb je het stofje glutathion nodig om de toxische afbraakproducten van paracetamol te neutraliseren. Bij hoge doses of langdurig gebruik van paracetamol worden de glutathionreserves uitgeput, waardoor toxische afbraakproducten zich kunnen opstapelen en leverschade kunnen veroorzaken. Bij een gebrek aan glutathion worden ook de mitochondriën (de energiecentrales van de cel) in de lever beschadigd, zodat deze niet meer voldoende energie kunnen aanmaken en de cellen uiteindelijk afsterven.

Mogelijke bijwerkingen van paracetamol zijn onder andere:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn
  • Overgevoeligheid
  • Allergische reacties: huiduitslag, rode huid, gezwollen keel etc.
  • Benauwdheid
  • Angst
  • Leverschade
  • Nierschade
  • Ontsteking van de alvleesklier
  • Bloeddrukdaling of -stijging
  • Verhoogd risico op astma bij kinderen van wie de moeder paracetamol nam tijdens de zwangerschap.

Symptomen van levertoxiciteit

Binnen enkele uren na een paracetamoloverdosis word je meestal misselijk en moet je overgeven. De rechterbovenkant van je buik kan pijnlijk aanvoelen. Tekenen van leverfalen – geelzucht, verminderd bewustzijn en bloedingen – kunnen binnen de 24 uur optreden, maar kunnen ook pas na twee of drie dagen verschijnen. Heel hoge doses kunnen sterke verzuring van het bloed en coma veroorzaken. De diagnose van een paracetamoloverdosis kan bevestigd worden door verhoogde bloedwaarden van de leverenzymen. Deze enzymen komen in het bloed terecht wanneer de lever beschadigd wordt.

Ook een verhoogde concentratie van bilirubine in het bloed kan wijzen op leverschade. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine. Het wordt door een gezonde lever uit het bloed verwijderd.

Een vertraagde bloedstolling  kan ook een indicatie zijn. Stollingsfactoren worden in de lever aangemaakt, maar wanneer de lever beschadigd is, worden er niet genoeg aangemaakt en duurt het langer voor het bloed stolt. Wanneer deze abnormale waarden al in het bloed worden waargenomen op het moment dat de behandeling van een paracetamoloverdosis gestart wordt, is volledig herstel moeilijker.

Daarnaast heeft paracetamol  interactie met andere medicijnen, waaronder antivirale middelen, antibiotica, middelen tegen jicht en medicijnen tegen epilepsie. Dit betekent niet dat je geen paracetamol mag gebruiken. Het kan helpen bij hevige pijn of koorts. Maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen en om het niet zomaar te slikken, omdat het bijvoorbeeld even niet uitkomt dat je je niet lekker voelt.

Wil je meer weten?

Gebruik jij regelmatig paracetamols en ben je benieuwd naar je ontgiftingscapaciteit van je lever? Maak dan een DNA-leverpaspoort aan. Door middel van speeksel wordt er gekeken naar de werking van je CYP-enzymen en weet jij hoe goed je bijvoorbeeld paracetamol kan ontgiften. Meer weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek.

 

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl